Vet du at vitamin-C er veldig viktig for huden?

Vi tar C-vitaminer mot forkjølelse, og generelt for å styrke immunforsvaret vårt, men denne aktive ingrediensen er minst like viktig for huden vår. C-vitamin er en av de absolutt mest potente antioksidantene vi har, og antioksidanter motkjemper frie radikaler som kan skade og gjøre huden eldre enn nødvendig.

Solen danner frie radikaler, på den måten er dette noe vi er utsatt for hele tiden. Cellene produserer frie radikaler som et resultat av en rekke ulike stressfaktorer. I tillegg vil omgivelsene, forurensing og sigarettrøyk generere frie radikaler i huden som kan være skadelige i varierende grad. Proteiner, lipider i cellemembranet og DNA kan bli skadet og føre til forstyrrelser som kan gi utslag i alt fra tidlig aldring til kreft. Vi må derfor beskytte oss mot disse skadelige prosessene.

Hvordan jobber C-vitamin i huden?

Vitamin-C booster produksjonen av kollagen, som er med på å holde huden stram. Noe som igjen bidrar til å redusere fine linjer. Cellene produserer frie radikaler som et resultat av en rekke ulike stressfaktorer. De er ustabile oksygenmolekyler som stabiliseres ved hjelp av elektroner og andre molekyler. Dette forårsaker en kjedereaksjon som fører til hudaldring. C-vitamin bidrar til å motvirke effekten av oksidativt stress og frie radikaler ved å nøytralisere skadelige molekyler.

Lysner, beskytter og strammer opp huden

En daglig dose vitamin-C vil også lysne og jevne ut hudtonen, stramme den opp og være med på å fornye hudens overflate. Naturlig aldring og påvirkning fra miljøet forårsaker strukturelle endringer i huden, noe som fører til ujevn pigmentering. Både «aldersflekker» forårsaket av solskader, post-inflammatorisk hyperpigmentering og mørke flekker bekjempes med C-vitamin. Vitaminet stopper de biokjemiske reaksjonene som forårsaker ujevn pigmentering og vil med det lysne huden.

C-vitamin er en viktig faktor i dannelsen av kollagen i kroppen. Det betyr at C-vitamin er med på å vedlikeholde og bygge vev som f.eks. hud, bindevev, ben, ligamenter, slimhinner og blodårer. Normal hud har store mengder C-vitamin som bidrar til kollagendannelse, samt virker som en antioksidant for å beskytte mot skadelig UV-stråling. Hudens evne til å beskytte oss reflekterer i hvor god stand underhuden og bindevevet er. Huden utsettes for store påkjenninger, og det er derfor viktig å innta næringsstoffer som bidrar til at bindevev, blodårer, lymfesystem og underhud fungerer normalt. Å ha gode C-vitaminnivåer i plasmaet i blodet er viktigere for C-vitaminnivået i huden, enn å smøre det rett på huden, selv om påføring også kan gi effekt. Mangel på C-vitamin kan gi følgende hudtilstander: dårlig sårtilheling, blødninger og veldig sensitiv hud.

1 om dagen er nok!